V obchodech je čím dál dráž … co s tím?

Ano aktuální situace je zřejmá i těm co nemají hluboko do kapsy. Ono přeci jen stovka za pecen chleba, dvě – tři stovky za kilo salámu a třeba hlavičku květáku za sedmdesát … no tak takhle jsme to u nás dopracovali. A tak jako každý můžeme si sednout s lahváčem k televizi a nadávat na vládu, obchodní řetězce nebo na zemědělce. A nebo se ke všemu postavit čelem. Pravda ne všechny prvo suroviny suroviny si vypěstujeme doma bez pomoci nebo prostě to není rentabilní. Příkladem může být maso. Ano není problém si vychovat kuře, rybu nebo jinou menší drůbež. Ovšem ovce, koza, vepřové nebo hovězí je přeci jen náročnější a ne všichni na to mají prostory. Nicméně pokud se podáváte na nabídku farmářů, tak vás jistě překvapí za kolik jde nakoupit přímo u zdroje.

Pro příklad se zaměřím na vepřové … zde na Náchodsku lze koupit celého vepře 35-45kč živé váhy. Případně okolo 70kg za vepřové půlky … tak trochu předpokládám, že plus mínus autobus bude cena podobná všude. Bio farmáři budou dražší, ale o moc to nebude.

Jak tedy zpravovat čuníka?

Buď si uděláme malou zabijačku a maso připravíme na takřka přímou konzumaci. Ale to není můj a snad ani váš případ. Takže maso z čuníka rozporcujeme na plec, kýtu, sádlo, krkovičku, bůček, kolena, nožičky, žebírka a hlava.

A teď spíše naznačím směr kterým jít a co z jakého masa udělat.

Bok, krkovice, plec, kýta : Usušit

Bok, plec, kýta, špek : Do klobás nebo salámů

Bok, krkovice, sádlo, kolena, žebra: Do udírny

Plec, kýta, kolena: Zavařit do sklenic

Kolena, nožičky, hlava: Uvařit a obrat. Lisovat v šunkovaru.

Vše: lze i zamrazit.

A věřte, že základní a nejdražší surovina bude za rozumnou cenu a tak kromě práce, času a drobných výdajů na koření, obaly a energie váš výrobek se bude pohybovat v cenách polovičních či třetinových. Budete vědět z čeho dílo děláte a co přidáte.

Podobně se můžeme podívat i na další se můžeme podívat na pečivo či mléčné výrobky.

Ale o tom zase někdy příště … 🙂

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *