Nezávislost na zdražujících energiích. Co takhle bioplyn?

Tento článek jsem se rozhodl napsat po tom co se teď po celém světě děje. Ano energie zdražují a to docela výrazně. Podle článků co jsem četl, tak minimálně o 50% a to asi ne pro všechny díky průšvihu s padlým podvodným dodavatelem energií. Proč ceny jdou nahoru? Opravdu za to všechno může tah na zelenou energii. Každý rozumný člověk by měl pochopit, že tahle planeta nesnese všechno a to ani věčné znečišťování formou fosilních paliv. Nicméně problém je v tom, že ne každý stát splňuje úroveň zelené energie a tak musí platit odpustky tedy emisní povolenky, které považuji za podvod jak na zelenou energii a její znechucení a hlavně na lidech co energie potřebují. Ostatně lze si představit domácnost týden bez energií, ale co takhle nemocnice? LDNKy a další instituce, které musí být stále pod proudem, mít teplo, teplou vodu? Tam i hodina zavání zubatou s kosou. Existuje tedy nějaké řešení? Ano buď šetřit. Světlo si pouštět jen na chvilku. Mít se studenou vodou nebo mrznout v bundě. A pak je tady klasické řešení alternativního přístupu k problému. Za určitých podmínek toto řešení lze aplikovat v bytech(bytových domech by to měl řešit majitel centrálně pro všechny byty). Ideální je samozřejmě pro vlastníky nemovitostí, kteří se stanou opravdu svými pány.

Jsou na trhu technologie, které generují elektřinu popřípadě systémy, které jiné veličiny jako je teplo či pohyb převádí na elektřinu. Jako třeba jsou systémy:

Fotovoltaika: Drahý vstup, kromě panelů je třeba energie ukládat do drahých baterií, které časem degradují.

Tepelné čerpadlo: Primárně určené pro dodávku tepla pro topení, ale současně i elektřiny. Opět poměrně drahá vstupní investiVodík:ce, ale v rozumné době se vrátí.

Větrná a vodní elektrárna: Oboje na principu převodu mechanické energie na elektrickou. Velmi čistá energie. Sice je třeba opět energii ukládat v bateriích, ale i tak lze snadno aplikovat i v kutilských prostředí. Ovšem nelze jí aplikovat všude. Tedy pokud nemáte v okolí vodní tok nebo u vás prostě málo fouká, tak tento systém bude nerentabilní.

Vodík: Ano i toto lze aplikovat. Léta existují různé přestavby vozů na vodík. Jde opravdu jednoduchý systém elektrolýzy. Kdy se z vody separuje čistá vodík a kyslík. Kdy vodík se použije jako palivo. Asi tak fungovali palivové články lodích Apollo, které letěli na Měsíc. Ovšem problém je v tom, že jednak vodík lze v amatérských podmínkách obtížně skladovat. Jde o extrémně hořlavý plyn a určitě bych byl nerad kdyby nějaký Čumpelík v okolí takto experimentoval a hodil do luftu vlastní chalupu a ostatní takto ohrožoval. Mimoto k elektrolýze je třeba elektřina, která by měla být jedním z hlavních naši produktů a tak je nelogické ji do procesu zpětně dodávat.

A teď k tématu článku: BIOPLYN: Jde o hořlavý plyn, vznikající rozkladem organické hmoty. Není natolik třaskavý. Nepotřebuje další energie k vlastnímu vzniku. Tedy není třeba elektřiny, vody, větru … prostě ničeho a plyn vznikne sám. Lze ho využít jako energie k pohonu elektro centrály pro vývoj elektřiny pro chod domácích spotřebičů. A nebo přímo jako palivo do vařiče nebo plynvého topení.

Tím, že používáme dopad z kuchyně, zahrady, exkrementy naše i od hospodářských zvířat, tak vše přeměníme na čistou energii. Zbytky po tomto procesu jsou skvělým přírodním hnojivem. Užitek je maximální a vstup minimální.

V případě, že do systému zapojíme i separační toaletu, které třídí moč a tuhý odpad, tak nejen, že nemusíme řešit jímku, žumpu nebo čističku vody, ale hlavně ušetříme i drahocennou vodu. Není problém si hodit do kalkulačky kolik prosplachuje čtyřčlenná rodina. Jednoduše znehodnotí 30 kubíků pitné vody … to snad ani nemá cenu komentovat. A co se týče zbytku moči, tak pokud se naředí 1:8 s užitkovou vodou (dešťovkou), máme vysoce účinné sterilní hnojivo.

Takže jak dál … díky tvorby bioplynu se zbavíme odpadu, ušetříme pitnou vodu a díky tomu získáme ekologické hnojivo. Tedy za málo peněz hodně muziky. A jak že to celé funguje po technické stránce?

Jde o naprosto jednoduché až primitivní zařízení. Ano velké zemědělské podniky mají také bioplynové stanice. Produkují milióny litrů bioplynu pro svůj provoz. Ovšem domácnosti se můžeme držet při zemi a inspirovat se řešením určeným obyvatelům zemí třetího světa. Takže proč se neinspirovat od nejchudších a produkovat čistou energií. A protože myslím, že jedno video lepší než tisíc slov a sto obrázků, tak vše můžete sledovat tady pod odstavcem.

Princip celého zařízení v malém pro lepší pochopení je na tomto videu.

Nicméně poněkud sofistikovanější zařízení je včetně zásobníku plynu pokud se zrovna nepoužívá.

Nic méně praktické řešení je na každém z nás. Stejně tak je dobré poupravit případnou elektrocentrálu z benzínu na plyn.

Co dodat na závěr?

Možná vám přijde divné, že v potravinové soběstačnosti je článek o palivech … nicméně pokud nepatříte mezi vyznavače RAW, tak vyžadujete tepelně opracovanou stravu. A k tomu je třeba energie. Takže i toto téma beru jako zásadu k soběstačnosti. A v dnešní době si myslím, že jde o velice aktuální téma. A budu moc rád pokud čtenář si z tohoto příspěvku vezme své a začne s informacemi pracovat po svém.

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.
Jeden komentář “Nezávislost na zdražujících energiích. Co takhle bioplyn?”
  1. Pingback: Svoboda je v maximální soběstačnosti. Aneb pár tipů pro rok 2022!!! – POTRAVINOVA-SOBESTACNOST.eu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *