Pěstování slunečnice topinambur

Aneb pěstování židovského bramboru nebo jeruzalémského artčoku. Ač se na první poled může zdát, že se jedná o sionistickou zeleninu, tak opakem je pravda. Topinambur stejně tak jako spousta další pro Evropu nedoceněné zeleniny byl dovezen z nového světa.

Jeho pěstování se věnuji již několik let a pokud bych měl označit jednu rostlinu, která je skutečným držákem a rostlinou pro přežití, tak v mém případě se jedná o topinambur. A to hned z několika důvodů: Snadno se pěstuje a má velice zajímavé výnos, Sklízet lze od podzima do brzkého jara. Je plně mrazuvzdorný a co uhyne je jen nadzemí část. Snadno se rozšiřuje … to je trochu nebezpené. Rozmnožuje se právě z hlíz, které mají být sklizeny a pokud necháme políčko ladem tak tu máme hned poměrně vydrtvalou invazivní rostlinu. Zpracovat lze za syrova i po tepelné úpravě (mě osobně nejvíce chutná syrový).

Jde vyloženě o záložní rostlinu, která vás zdravě nakrmí i v případě, že nic jiného se neurodí. Tak topinambur ano a to díky tomu, že topinambur je skutečně skromný, tak opravdu plodný i v půdách, které jsou pro jiné plodiny nevhodné.

Jak na pěstování: odobně sázím ten stejný den či týden kdy slízím. Velké hlízy jdou domu a menší se vrací zpět do země. A permakultura není fanouškem rytí a jiných operací s půdou, tak v případě topinamburu jsem pro kypření. Vzledem ke své lenosti k rytí, tak doporučuji k úpravě půdy kultivator. Po té co je půda prokypřená, tak je dobré přidat kompost. A zasadit hlízy zpět.

Tímto osevní postup v domácích podmínkách končí. Opravdu velmi jednoduché až primitivní pěstování, které takřka vždy končí úspěchem. Píši takřka vždy a mám dvě zkušenosti, které topinamburům snižují výnost. Sice rostou, ale pomalu a výnos je malý. Takže první věc je slunce. A dále od jehličnanů. To jsou dvě věci, které brdí růstu pěkných rostlin.

A jedna perlička: ačkoliv mám docela slušné výnosy … cca 7 a více kilogramů z m2, tak mě nikdy topinambur nevykvetl. Zdá se, že to není nevýhoda nebo chyba, ale slunečnici jsem neviděl :o))))

Můžete si uložit odkaz příspěvku mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *